Dieta wysokobiałkowa – czy jest dobra dla naszego organizmu?
Zbilansowana dieta to taka, która zawiera zdrową równowagę węglowodanów, białek i tłuszczów, a także wysoki poziom witamin i składników odżywczych. Różnorodność spożywanych przez nas posiłków jest tym, co dostarcza naszemu organizmowi określonych elementów. Cel i funkcja diety zależy od równowagi tych trzech głównych elementów.
Różne diety mają różną zawartość białka
Cateringi dietetyczne posiadają wiele programów dietetycznych. Część z nich mogą być użyte do określenia procentowej zawartości każdego elementu. Należy pamiętać, że jeśli zmniejszysz lub zwiększysz ilość jednego składnika posiłku, wpłynie to na pozostałe składniki. Vege+Fish to 20% białka, 25% tłuszczu i 55% węglowodanów. Dieta wegańska ma 18% białka, 27% tłuszczu i 55% węglowodanów. Im więcej węglowodanów i tłuszczów w posiłku, tym niższa zawartość białka. W diecie redukcyjnej białko stanowi 23%, tłuszcze i węglowodany odpowiednio 23% i 55%. Te proporcje są zupełnie inne w diecie kulturystów, gdzie 30% zawartości białka oznacza, że tłuszczu jest tylko 20%, a węglowodanów 50%.
O zdrowym odżywianiu, dietach i cateringu dietetycznym przeczytasz więcej na stronie http://feldman-catering.pl/
Dieta wysokobiałkowa jest zalecana dla osób, które mają skłonność do niedoborów białka.
Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym. Jest wykorzystywane przez organizm do naprawy lub budowy tkanek, w tym mięśni. Nie musimy się martwić, że nabiał zostanie zmagazynowany w postaci tłuszczu, jeśli spożywamy jego duże ilości. Dla sportowców, osób, które chcą nabrać masy mięśniowej lub podczas rekonwalescencji, niższe spożycie kalorii w połączeniu z większą funkcjonalnością jest dobrym połączeniem. Dieta wysokobiałkowa może być stosowana w celu zmniejszenia masy tłuszczowej. Eksperci zalecają jednak ostrożność i przywrócenie normalnych proporcji po trzech tygodniach, aby nie obciążać nerek i trzustki.
Produkty, które są dozwolone w diecie wysokobiałkowej
Możesz przygotować posiłki z różnymi ilościami kurczaka, indyka, chudej wieprzowiny, chudego twarogu i tuńczyka, w zależności od tego, ile masz białka. Eksperci w dziedzinie żywienia zalecają, aby jeść warzywa, dobre tłuszcze i węglowodany, aby utrzymać dobre zdrowie.
Może to Ci się spodoba
PÓŁMETEK WAKACJI ZA NAMI – PODSUMOWANIE
Jak każdego roku nad naszym bezpieczeństwem czuwają opolscy policjanci. Można nas spotkać tam, gdzie wypoczywacie. Jesteśmy nad wodą i na drogach. Rozmawiamy z dziećmi, młodzieżą, a także z seniorami. A
POLICJANCI ROZPOCZĘLI DZIAŁANIA „TYDZIEŃ BEZPIECZEŃSTWA PIESZYCH”
Bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu drogowego jest jednym z ważniejszych priorytetów pracy funkcjonariuszy ruchu drogowego. Realizując to zadanie, aby wyeliminować niebezpieczne sytuacje na drodze mundurowi już od poniedziałku rozpoczęli akcję „Tydzień
ZBIÓRKA KRWI POD HASŁEM „SPOKREWNIENI SŁUŻBĄ”
Komenda Wojewódzka Policji w Opolu, Klub Honorowych Dawców Krwi Polskiego Czerwonego Krzyża przy Samodzielnym Pododdziale Prewencji Policji w Opolu oraz Państwowa Straż Pożarna organizują zbiórkę krwi pod hasłem „spoKREWnieni służbą”.
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!