Co powinnam jeść, jeśli mam chorobę tarczycy?

Co powinnam jeść, jeśli mam chorobę tarczycy?

Choroby tarczycy są częstym schorzeniem. Jest to niezwykle ważny gruczoł w organizmie. W Polsce cierpi na nie lub zmaga się z nimi 20% populacji. Wiele osób udaje się do lekarza po leki. Nie zdają sobie jednak sprawy, że równie ważna jest dieta. Warto skonsultować się z lekarzem, aby ustalić tę najlepszą.

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca produkuje zbyt mało hormonów. Chorzy na niedoczynność tarczycy powinni stosować zdrową dietę. Należy stosować zdrową dietę bogatą w witaminy z grupy B, magnez i cynk, a także żelazo i selen.

  • Produkty mleczne mogą zawierać witaminy z grupy B. Twaróg, drób, wołowina i jajka zawierają białko.
  • Selen i białko można uzyskać z orzechów (brazylijskich, laskowych, nerkowca, migdałów, nerkowca, nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, orzechów laskowych i nerkowca) oraz nasion (słonecznika, chia, dyni, sezamu).
  • Soczewica i ciecierzyca świetnie nadają się do uzupełniania w organizmie cynku, aminokwasów i L-tyrozyny. Wspomagają również pracę mózgu i układu odpornościowego.
  • Magnez można uzyskać w wodzie mineralnej, ziarnach gryki, płatkach owsianych, migdałach lub jedząc zielone warzywa.

Przeczytaj także: Jak zapobiegać cellulitowi i redukować już istniejący?

Co powinieneś zrobić, jeśli jesteś nadpobudliwy?

Nadczynność tarczycy to stan, w którym organizm produkuje zbyt wiele hormonów. Ta produkcja hormonów jest wyższa niż potrzeby organizmu i może powodować wiele negatywnych objawów. Ważne jest, aby włączyć do swojej diety pokarmy bogate w wapń (nabiał, orzechy, suszone owoce i warzywa, nasiona, itp.

  • Zaleca się spożywanie białka z drobiu, wołowiny, ryb i jaj, ponieważ niedoczynność tarczycy może prowadzić do.
  • Świeże owoce i warzywa, takie jak pomidory, papryka czarna porzeczka, pomidory, pietruszka, chrzan, morele zawierają witaminy antyoksydacyjne (A, C i E).
  • Pokarmy bogate w wapń to twaróg, ser żółty, nasiona sezamu, biała fasola, soja, orzechy i produkty sojowe.

Czego powinienem unikać?

Nadczynności tarczycy można zapobiec poprzez unikanie napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa, herbata i napoje energetyczne. Fast foody są również zabronione. Żywność ta jest często wysoko przetworzona, zawiera dużo cukrów i olejów nasyconych, co może mieć negatywny wpływ na organizm. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny unikać pokarmów bogatych w goitrogeny. Należą do nich kapusta, rzepa, kalafior, brukselka i kapusta włoska.

Previous Nowoczesna łazienka - 7 inspiracji
Next Kiedy ostatnio zrobiłeś coś po raz pierwszy?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Mniej niż połowa Polek w grupie ryzyka wykonuje badania profilaktyczne w kierunku raka piersi

Ryzyko zachorowania na raka piersi wzrasta wraz z wiekiem. Tylko 43 proc. Polek z grupy ryzyka wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne, takie jak mammografia i USG piersi. Aby zwiększyć świadomość kobiet w tym zakresie,

Life&Style 0 Comments

Podobieństwa i różnice między japońskim i koreańskim

Japoński i koreański z pozoru wydają się całkowicie niepodobnymi do siebie językami. Różni je przede wszystkim alfabet, słownictwo, a także wymowa. Może być to zaskakujące, ale te dwa języki posiadają sporo podobieństw,

Life&Style 0 Comments

Kosmetyki ekologiczne nie dają natychmiastowego efektu

Kosmetyki ekologiczne zyskują coraz większe uznanie konsumentów, nie zawierają bowiem parabenów, silikonów, surowców z roślin genetycznie modyfikowanych i sztucznych barwników. Pomagają w regeneracji skóry, łagodzą podrażnienia i stany zapalne. Na efekty działania ekokosmetyków trzeba jednak

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź